Denizlerimizdeki arkeolojik zenginlikleri dünya kamuoyu ve bilimsel kurumlara anlatmak amacıyla yola çıkan TİNA Vakfı önemli bir projeye daha imza attı. Aynı zamanda ÇEŞTUR kurucu üyesi olan TINA Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir Hırvatistan’da düzenlenen toplantaya katıldı.
Daha önce yayınladığı ‘1770 Çeşme Deniz Savaşı’ ve ‘Türklerin İlk Amirali Çaka Bey’ adlı kitaplarla Çeşme tarihine ışık tutan Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TİNA), Hırvatisan’daki bir Osmanlı eserinin daha dünya kamuoyunun dikkatine sunulmasına sponsor oldu.
ZAGREP BÜYÜKELÇİLİĞİ HİMAYESİNDE
XVI. yüzyılda dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan sekiz kilometre uzunluğundaki Osijek Köprüsü, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı (TINA) öncülüğünde kitap haline getirilerek bilimsel araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Mimar Sinan’ın Büyük Osijek Köprüsü’nü anlatan kitabının tanıtım lansmanı Hırvatistan’da yapıldı. Çeşme Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇEŞTUR) kurucu üyesi ve TINA Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir’in katılımıyla, Hırvatistan Yüksek İlimler Akademisi (HAZU) tarafından Hırvatistan’ın Osijek kentinde dün (9 Haziran) yapılan lansman toplantısı, Türkiye’nin Zagreb Büyükelçiliği himayesinde gerçekleştirildi.
DÖNEMİNDE DÜNYANIN SEKİZİNCİ HARİKASIYDI
Mimar Sinan tarafından inşası gerçekleştirilen ve XVI. yüzyılda dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan sekiz kilometre uzunluğundaki köprünün ahşap elementleri geçtiğimiz yıllarda bulunmuştu. Konuyla ilgili olarak, konservasyon çalışmalarını yürüten UNESCO Zadar Sualtı Merkezi arkeologlarından Mladen Pesic, geçtiğimiz yıl Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Enstitüsü’nde TINA davetiyle bir konferans gerçekleştirmişti.
|