H.OĞUZ AYDEMİR
     

Iznik – otomanska keramika iz dubina Jadrana - www.h-r-z.hr - 2014

     
Basından
 

Dana 9. travnja 2014. povodom organizacije i potpore međunarodne izložbe pod nazivom Iznik – otomanska keramika iz dubina Jadrana Nj. E. gospodin Burak Özügergin, turski veleposlanik u Hrvatskoj, i gospodin Oğuz Aydemir, član uprave Turkish Institute of Nautical Archaeology (TINA) posjetili su Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda. Goste su dočekali Mario Braun, ravnatelj Zavoda, i Igor Miholjek, voditelj odjela, s kolegama. Tijekom sastanka djelatnici Zavoda izložili su plan i koncept izložbe te arheološki materijal s brodoloma koji će biti izložen.

Izložba će prvotno biti predstavljena u Muzeju Mimara u Zagrebu, s otvorenjem 17. lipnja 2014. godine, gdje će biti izložen vrijedan arheološki materijal s kraja 16. stoljeća pronađen na potopljenom trgovačkom brodu na pličini Sv. Pavao kod otoka Mljeta. Organizator izložbe je Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Ministarstvom Kulture RH, Muzejom Mimara, Dubrovačkim muzejima, Turkish Institute of Nautical Archaeology (TINA) te privatnim sponzorima iz Turske, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske u RH.

Od 2007. godine do danas Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda na ovom lokalitetu provodi zaštitna arheološka istraživanja financirana sredstvima Ministarstva kulture RH. Prema svojstvima pronađenih pokretnih nalaza, može se zaključiti da je brod prevozio orijentalnu trgovačku robu namijenjenu zapadnom tržištu. Među najreprezentativnijim nalazima svakako je trgovački teret luksuznog keramičkog posuđa iz turskog grada Iznika. Ova keramika bila je iznimno cijenjena tijekom 16. stoljeća, od sultana Selima I do Murada III, dok je za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog doživjela vrhunac u proizvodnji, kvaliteti izrade i dekoraciji. Istodobno postaje popularna i na zapadu, stoga se kao skupocjena roba doprema brodovima u velike trgovačke centre poput Venecije. I danas se iznička keramika izrazito cijeni zbog svojih umjetničkih i povijesnih vrijednosti. Prema motivima i bojama koje se pojavljuju na primjercima s brodoloma, može se prepoznati nekoliko faza proizvodnje ove keramike. Tako široka lepeza predmeta pronađenih na zatvorenom arheološkom nalazištu poput brodoloma izuzetno je značajna za datiranje i određivanje kronoloških odnosa u proizvodnji keramike iz grada Iznika, te donosi vrijedan doprinos ilustriranju tadašnje gospodarske situacije. Također, pronađeni arheološki materijal jedinstveni je nalaz vezan uz pomorsku trgovinu između istoka i zapada tijekom druge polovice 16. stoljeća.

U mjesecu rujnu 2014. godine izložba će biti predstavljena u Istambulu, a tijekom 2015. u Dubrovniku. S obzirom na višegodišnju suradnju Hrvatskog restauratorskog zavoda na tome projektu s Universita Ca'Foscari u Veneciji, planirano je tijekom 2015. godine izložbu predstaviti i u Veneciji.

Muzeološki koncept izložbe ima za cilj na edukativan, inovativan i jedinstven način predstaviti iznimno vrijednu kolekciju izničke keramike, interpretirati povijest naše i opće pomorske baštine kao i međunarodni karakter euroazijske pomorske trgovine Mediteranom, u kojoj su veliku ulogu odigrale trgovačke luke poput Istambula i Venecije i istočno jadranska pomorska ruta. Uz nalaze izničke keramike, izložba će predstaviti rezultate šestogodišnjih podvodnih arheoloških istraživanja nalazišta brodoloma te ostale vrijedne predmete pronađene tijekom istraživanja, poput brončanih topova i drugog naoružanja broda, staklenog, metalnog i keramičkog posuđa, novca, osobnih predmeta brodske posade te brodskog inventara.


KAYNAK: http://www.h-r-z.hr/index.php/aktualno/novosti-i-obavijesti/1340-izloba-riznik-otomanska-keramika-iz-dubina-jadranal

 
© 2013 Her hakkı saklıdır | oguzaydemir.com